Türkiye, savunma sanayisi alanında kritik hamlelerine kaldığı devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan en güçlü silahlardan biri olarak bilinen HİSAR-U (Siper) füzesinin bu hafta 850 kilometrelik alan içerisinde test edilmesi bekleniyor.
Karadeniz’de 850 kilometrelik alanda NAVTEX/NOTAM ilan edilmesinin ardından gözler testinin gerçekleştirilmesi beklenen HİSAR-U (SİPER) füzesine dikildi.
Türkiye’nin savunma sanayisi alanında kritik hamlelerinden birisi olan HİSAR-U (SİPER) sayesinde gök hudutlar, yerli ve milli imkanlarla üretilen teknolojiler ile korunacak. ASELSAN ve ROKETSAN iş birliği ile üretilen HİSAR-U (SİPER) füzesinin bu hafta içerisinde Karadeniz’de test edilmesi bekleniyor.
İstanbul için özel deprem yasasının ayrıntıları belli oldu
HİSAR SİSTEMLERİ
HİSAR, Türkiye’nin karadan havaya füze savunma sistemlerinin genel adıdır. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A ve HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O ve HİSAR-O + ile uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U bulunuyor. Bu sistemler Aselsan ve Roketsan öncülüğünde 2007'den itibaren geliştiriliyor.
Yüksek irtifa ve uzun menzilli bir hava savunma sistemi olan HİSAR-U’nun gemi ve kara konuşlu olarak kullanılması planlanıyor. Siper füzesi; 100 km’den fazla menzile, çift darbeli motora, Aktif Radar Arayıcı (RF) başlığa, Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık (IIR) ile Terminal Güdüm yeteneğine sahip.
Sistem, Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük muharip gemi projesi olan TF-2000 sınıfı hava savunma muhribinde de kullanılacak.6 Kasım 2021'de Siper hava savunma füzesinin test atışı ilk kez kamuoyuna sunuldu.
HİSAR-U’NUN ÖZELLİKLERİ
Hisar-U (SİPER) Hava Savunma Sistemi 8×8 taşıyıcı araç ile taşınıyor. RF yani aktif radar güdümlü başlığına sahip olacak ve hedeflerini yüksek isabet oranıyla imha edecek.
Hisar-U’nun radar geliştirme çalışmaları Aselsan tarafından yürütülüyor. Radar olarak iki alternatifi bulunuyor.
120 km menzile sahip ve yüksek irtifaya tırmanabilen hava savunma füzesi geliştirildi. Geliştirilen füze, RF (aktif radar) güdümün yanı sıra Kızılötesi Görüntüleme (IIR) güdüme de sahip olacak. Çift darbeli motor teknolojisi kullanılacak. Bu füze gemilerde de kullanılabilecek.
Böylelikle Tf-2000 Hava Savunma Fırkateyninde Vls(Vertical Launch System) ile dikey atış tüplerinden ateşlenebilecek ve denizlerimizin korunmasında da görev üstlenecek. Hisar-U Hava Savunma Sistemi, yüksek irtifadan gelecek olan balistik füze, muharip uçak tehditlerini tespit ve imha edecek.
Sıfır araç alacaklara önemli uyarı: Mutlaka yazı alın!