AYLİN RANA AYDİN - Yeni öğretim yılına sayılı günler kaldı. Yaklaşık 28 milyon öğrencinin okul sıralarındaki yerini alması beklenirken okul alışverişi telaşı da başladı. Kırtasiye sektörü, bu yıl okula başlama maliyetini 600 ila 800 lira arasında hesapladı. Bu rakam ürünlerin markalarına ve tüketicilerin tercihlerine göre değişiklik gösteriyor. Geçen yıl bu rakam 361 lira, 2020 yılında ise 330 liradan başlıyordu. Bütçenin yanı sıra güvenilir ürün almanın da önemine değinen sektör temsilcileri, velileri merdivenaltı ve sahte ürünlere karşı uyarıyor.
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, ürün fiyatlarının alım gücü ve tercihlere göre farklılık gösterdiğini dile getirdi. Geçen yıl ile bu yıl kıyaslandığında ürün bazında yüzde 80’lere varan bir artış olduğunu belirten Şendil, “Bazı ürünlerde yüzde 100’ün üzerinde artış olmasının yanı sıra bazı ürünlerdeki artış oranının yüzde 40’larda kaldığını da söyleyebiliriz. Bu yıl bir çanta ortalama 600 ila 800 lira arasında dolacak. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 100 liraya da okul çantası alabilirsiniz, 600 liraya da. Tüketicinin talebine ve gelir durumuna göre satın alma tercihleri değişiyor” dedi.
Uzun yıllardır Ticaret Bakanlığı ile birlikte verdikleri mücadeleyle kırtasiye ürünlerinde yüzde 99 güvenilirlik sağladıklarını açıklayan Şendil, yeni dönemde de ailelerin alışverişlerini gönül rahatlığıyla yapabileceklerini belirtti. Şendil, velilerin alışverişlerini,kırtasiye perakendecilerinden yapmalarının önemine dikkat çekerek, “Velilerimizin, kendilerine 12 ay boyunca hizmet veren, işi kırtasiye olan, ürünleri tanıyan, onları doğru ürüne yönlendirebilecek, sorularına cevap alabileceklerikırtasiye perakendecilerini tercih etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.
Etiketlere dikkat!
Şendil, şunları söyledi: “Veliler merdiven altı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan ürünlerden uzak durmalı,ürün alırken mutlaka etiketine bakmalılar. Ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olan ürünleri tercih etmeliler.”
‘Güvensiz ürünü şikayet edin’
Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sonucunda güvensiz bulduğu ürünleri Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nde (GUBİS) ilan edilerek tüketicileri bilinçlendirdiğini de hatırlatan Vecdet Şendil, “Tüketicilerimiz aldıkları ürünlerin ambalajlarını dikkatle incelemeliler. Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan ürünlerin hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dikkat etmeliler. Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda hassas davranmalılar” ifadelerini kullandı. Şendil, velilerin satın aldıkları ürünün güvensiz olduğunu düşündükleri takdirde ‘tuketici.gov.tr’ adresinden ya da ALO 175 tüketici hattından şikâyette bulunarak taklit ürünlerle mücadeleye destek olabileceğini kaydetti.