Dijital mevduat bankası küresel ligi hedefliyor

64d2941486b2452f8856f94b.jpg

Dijital bankalar BDDK’nın verdiği kuruluş izni ile yetkilendirilerek fiziksel şubeleri olmaksızın tamamen dijital ortamda hizmet sunacak. Colendi, BDDK’dan kuruluş izni aldı ve ColendiBank’ı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

‘Yeni bakış açısı’

Şirketten yapılan açıklamaya göre, BDDK’nın 03.08.2023 tarihli ve 10639 sayılı kararı ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 7. ve 8. maddeleri kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda, Kanunun 6’ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek üzere Türkiye’de 2 milyar TL kuruluş sermayeli ColendiBank dijital mevduat bankasının kurulmasına izin verdi.

Colendi Kurucu Ortağı ve CEO’su Bülent Tekmen, yaptığı açıklamada, öncü finansal teknolojiler geliştiren Colendi’nin, banka ile dijital mevduat ve servis bankacılığı ile erişilebilen finansal ürün ve hizmetler sağlayacağını belirterek, teknoloji odaklı yenilikçi ürünler, yeni nesil, benzersiz ve kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Bülent Tekmen, “Dijital mevduat bankası kuruluş izni almaktan ve platformlarımız ve kullanıcılarımız için bankacılığa yeni bir bakış açısı ve erişilebilirlik düzeyi getirmekten dolayı heyecan duyuyoruz” dedi.

1 milyar kullanıcı beklentisi

2021 yılında 120 milyon dolar değerleme ile Seri A yatırım turunda 30 milyon dolar toplayarak değerlemesini 150 milyon dolara çıkaran Colendi, halen devam eden Seri B yatırım turunda 700 milyon dolar değerlemeye ulaşmıştı. 18 milyon kullanıcıya sahip olan Colendi’nin, bölgedeki en ciddi yatırım alan fintek oyuncularından biri olduğunu söyleyen Tekmen, dijital mevduat bankacılığında da bankanın hayata geçmesiyle birlikte 1 milyar kullanıcıya ulaşma hedeflerini paylaştı.

Geçtiğimiz yıl Londra merkezli blok zinciri çözümleri ve ödeme sağlayıcısı SETL’ın tamamını satın aldıklarını hatırlatan Tekmen, SETL’ın yatırımcıları arasında çok güçlü gruplar olduğunu, bir çok bankaya teknolojik alt yapı sağladıklarını, bankaların da burada kullandığı alt yapı ve teknoloji sayesinde ülke ve dinamikler fark etmeksizin dijital olarak tek bir sistem içerisinde saniyede 1 milyon işlemi gerçekleştirebildiğini söyledi.
 
Üst Alt